Vița de vie albă de vin


Vița de vie Aromata de Cserszeg

Caracteristici:

Este un soi de struguri destinat pentru producerea de vin alb. Este un soi cu crestere mediu spre viguros, productiv nepretentios fata de sol si factorii de mediu, rezistenta buna la ger si boli, sensibil la seceta. Produce un vin de calitate, cu un buchet inconfundabil, parfumat, usor condimentat. Strugurii sunt medii spre mari, 150 g, cu bobul rotund, roz-aramii, zemoase, cu coaja subtire dar rezistenta, usor condimentata.

Epoca de maturare: mijlocul lunii septembrie.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Riesling Italian

Caracteristici:

Strugurii Riesling Italian fac parte din categoria strugurilor de vin alb. Soiul este adaptat climatului temperat continental. Are perioada mijlocie spre lunga de vegetatie (170-185 zile), necesitand 2600-3650C temperatura globala. Vigoarea de crestere este mijlocie si fertilitatea ridicata, 80-85% lastari fertili, frecvent avand 2-3 etaje de inflorescente pe lastar. Matureaza foarte bine lemnul lastarilor si diferentiaza mugurii de rod de la baza coardei pretandu-se la taierea speronata.

Dezmugureste tarziu, la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai, parga strugurilor are loc in a doua parte a lunii august, iar maturarea deplina se realizeaza la 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas Dore (epoca a IV-V-a). Rezistente biologice : buna la ger (-20,-22ºC), slaba la seceta, fenumenul manifestandu-se prin caderea prematura a frunzelor, catre sfarsitul lunii august; mijlociu rezistent la mana si fainare, sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Neuburger

Caracteristici:

Origine: acest soi este considerat a fi un hibrid natural intre Pinot blanc x Sylvaner verde.

Floarea este hermafrodita normala. Strugurii sunt mici, cilindrici, uneori aripati, cu boabele asezate des pe ciorchine.

Bobul este mijlociu, sferic, cu pielita groasa, de culoare verde galbui, cu nuante ruginii pe partea insorita, acoperita cu un strat gros de pruina persistenta; pulpa semizemoasa, nearomata.

Soiul Neuburger are o perioada mijlocie spre lunga de vegetatie (160-180 zile). Are vigoare mijlocie de crestere si diferentiaza mugurii de rod de la baza coardei. Dezmugureste tarziu, la sfarsitul lunii iulie, iar maturarea se desavarseste intre 10-20 septembrie, la circa 3 saptamani dupa soiul Chasselas Dore (epoca a IV-V-a).

Rezistente biologice: slab rezistent la ger (-18, -20º C, insa rezistent la seceta, sensibil la mana si fainare si rezistenta buna la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Productiile de struguri sunt variabile de la 11-16 t/ha. La maturarea deplina acumuleaza 180-200g/l zaharuri, cu o aciditate destul de ridicata 5,5 -6,5 g/l H2SO4.in anii favorabili se preteaza la usoara supramaturare, cand poate atinge 220-230 g/l zaharuri, iar aciditatea devine echilibrata 4,5-5g/l H2SO4.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Riesling Italian

Caracteristici:

Origine: este considerat a fi o variatie mugurala din soiul Pinot noir.

Floarea este hermafrodita normal.

Strugurii sunt mici, cilindrici, uneori aripati, cu pedunculul scurt si lemnificat, boabele asezate des pe ciorchine incat se deformeaza. Bobul este mic, sferic, cu pielita groasa, de culoare gri fumuriu, intens pruinata;

Pulpa zemoasa cu gust specific soiului.

Pinot gris este un soi foarte bine adaptat climatului temperat continental. Are perioada scurta de vegetatie (160-165 zile). Prezinta vigoare slaba de crestere si cu fertilitate ridicata, peste 85-90% lastari fertile. Matureaza bine lemnul lastarilor si diferentiaza mugurii de la baza, putand fi taiat in elemente scurte de rod.

Rezistente biologice: foarte rezisten la ger (-22, -24º C) si la seceta, mijlociu rezistent la mana si fainare, sensibil la putregaiul cenusiu.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Traminer Roz

Caracteristici:

Soi originar din Tirolul italian, iar denumirea sa provine probabil de la orasul Tramino situat in aceasta zona. Este intalnit pe suprafete extinse in Bavaria – Germania, loc de unde, unii ampelografi cred ca este originar.

Perioada relativ scurta de vegetatie (160-170 zile), timp in care necesita 26,5-36ºC temperatura globala. Are vigoare mijlocie, dar cresterile vegetative sunt mici. Fertilitate buna, circa 70% lastari fertili, cu cate 2 inflorescente pe lastar, in schimb productivitatea soiului este scazuta datorita marimii strugurilor.

Matureaza foarte bine lemnul coardelor si diferentiaza mugurii de rod de la baza coardei. Dezmugureste tarziu la sfarsitul lunii aprilie, fiind ferit de pericolul brumelor tarzii de primavara.

Rezistente biologice : are toleranta buna la ger (-20 -22ºC), sensibil la seceta si mana, mijlociu rezistent la fainare, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor.

Parga strugurilor are loc devreme, in primele zile ale lunii august, iar maturarea deplina are loc in 2-3 saptamani dupa soiul Chasselas Dore (epoca a IV-a).

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Feteasca Regala

Caracteristici:

Acest soi este rezultatul hibridarii naturale intre Feteasca Alba x Grasa de Cotnari. El a fost inmultit dupa anul 1920, s-a extins in toata tara, unde ocupa acum suprafete mari.

Soiul Feteasca Regala are perioada mijlocie de vegetatie (160-170 zile), timp in care necesita 25-32ºC temperatura globala. Are vigoare mijlocie de crestere si fertilitate ridicata, 80-85% lastari fertili. Se reface usor in urma accidentelor climatice. Dezmugureste devreme, in primele zile ale lunii aprilie, parga strugurilor are loc in prima parte a lunii august, iar maturarea deplina se realizeaza la 3-4 saptamani dupa soiul Chasselas Dore (epoca a IV-V-a).

Rezistente biologice : soi cu rezistenta mijlocie la ger (-20,-22ºC), dar sensibil la seceta; ca urmare trebuie evitata cultura sa in zonele secetoase si pe nisipuri. Are rezistenta mijlocie la mana si fainare, sensibil la putregaiul cenusiu al strugurilor.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Muscat Ottonel

Caracteristici:

Acest soi a fost obtinut in Franta, in anul 1852, dintr-un amestec de seminte provenite din fecundari libere. Dupa ultimele cercetari se pare ca este rezultatul hibridarii dintre soiurile Muscat de Saumur x Chasselas Dore.

Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile) si cerinte termice reduse, necesitand 25-29ºC bilant termic activ. Vigoarea de crestere este mijlocie, iar fertilitatea foarte ridicata, peste 85% lastari fertili, frecvent cu 2 etaje de inflorescente. Matureaza foarte bine lemnul lastarilor, diferentiaza mugurii de rod de la baza coardei.

Dezmugureste in a doua parte a lunii aprilie, parga strugurilor are loc devreme la inceputul lunii august, iar maturarea se realizeaza la 1-2 saptamani de la soiul Chasselas Dore (epoca a IV-a). Toamna frunzele se ingalbenesc devreme, ceea ce indica precocitatea soiului.

Rezistente biologice : soi cu toleranta buna la ger (-20, -22ºC), mai putin rezistent la seceta, sensibil la mana si fainare, mijlociu rezistent la putregaiul cenusiu, sensibil la atacul moliilor strugurilor, mai ales in sudul tarii si in arealele mai secetoase. In ultimii ani, soiul Muscat Ottonel s-a dovedit a fi sensibil la putregaiul acid al inflorescentelor, manifestat prin brunificarea unor parti a inflorescentelor dupa legarea boabelor, boala fiind cauzata de ciuperci din genul Botrytis, avand ca vectori nematozii.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Bianca

Caracteristici:

Soi cu vigoare mare, cu corzi erecte brun deschise, cu internoduri lungi. Frunzele sunt de marime mijlocie verzi deschise.

De obicei fructifica abundent, dar intemperiile din timpul infloririi pot afecta productia. Este foarte rezistent la inghet, sensibil la seceta. Nu este sensibil la fainare si putregai.

Vinul are un buchet discret, bogat in arome.

Strugurii sunt de marime mijlocie (120-150 g). Boabele sunt mici, rotunde, verzi-galbui, brumate, zemoase, cu coaja groasa. Epoca de maturare : inceput de septembrie.

Portaltoi: KOBER 5BB


Vița de vie Bianca

Caracteristici:

Soiul se cultiva pe suprafete mari in Franta, regiunea viticola Bordeaux, podgoria Sauternes, pentru obtinerea vinurilor dulci; de unde se pare ca isi are si originea.

Soi cu perioada mijlocie de vegetatie (165-175 zile), avand nevoie de 26-34ºC temperatura activa. Prezinta vigoare mijlocie de crestere si fertilitate buna, 60-70% lastari fertili. Dezmugureste in a doua decada a lunii aprilie, parga strugurilor are loc devreme, la inceputul lunii august, iar maturarea deplina se realizeaza la 2-3 saptamani fata de soiul Chasselas Dore (epoca a IV-a la Petit Sauvignon) si mai tarziu cu circa o saptamana la Gros Sauvignon (epoca a V-a).

Rezistente biologice : sub aspectu rezistentei la ger s-au constat diferente intre cele doua forme, mai rezistent fiind Petit Sauvignon (-20,-22C), si ceva mai sensibil Gros Sauvignon (-18, -20ºC). Are rezistenta mijlocie la seceta si fainare, sensibil la mana, putregaiul cenusiu si moliile strugurilor.

Este un soi cosmopolit, prefera versantii cu expozitie sudica, sau sud - vestica, bine insoriti, care asigura conditii pentru supramaturarea strugurilor.

Tehnologic, este un soi de inalta calitate. Acumuleaza cantitati mari de zaharuri 195 - 220 g/l, aciditatea totala a mustului fiind echilibrata de 4.5 - 5.5 g/l H2SO4 fapt care permite cultura sa si in zonele mai secetoase (ex. Murfatlar).

Vinurile obtinute au o aroma fina, caracteristica. Pentru obtinerea vinurilor demidulci si dulci este necesara supamaturarea si botritizarea strugurilor, pierderile de recolta fiind de 8 - 17 %, compensate insa prin calitatea vinurilor obtinute.

Portaltoi: KOBER 5BB


IMPORTANT! Schema de tratament fitosanitar anual pentru vita de vie
Trandafiri

Ciumbrud Plant

Str. COLINEI, Nr. 25, CIUMBRUD, Jud. Alba
N.R.C: J01/330/2005
CUI: R017364510
Administrator: Bakk Emeric Levente
Telefon: 0258 865 188
Tel./Fax: 0258 866 111
Mobil: 0722 672 725
Mobil: 0735 191 401
E-mail: ciumbrudplant@gmail.com
Web: www.ciumbrudplant.ro
Magazin Online: www.4garden.ro