Păr


Păr WILLIAMS
Caracteristicile pomului:

Soi originar din Anglia, introdus la noi la tara in anul 1900, considerat ca soi de baza in sortiment si etalon pentru calitatea foarte buna a fructelor.

Pomul are vigoare mijlocie, infloreste semitarziu sau tarziu, este foarte precoce si productiv, este lipsit de afinitate cu gutuiul si trebuie altoi pe franc sau cu intermediar.


Caracteristicile fructului:

Fructul este mijlociu spre mare, de tip piriform, de culoare galben-pai.

Pulpa este alba, dulce, suculenta, untoasa cu aroma delicata si de calitate foarte buna.

Perioada de recoltare si consum: incepe la sfarsitul lunii august, prelungindu-se pana in septembrie.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - decembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Favorita lui Clapp, Bosc kobak, Conference, Packham's Triumph.

Păr WILLIAMS ROSU
Caracteristicile pomului:

Soi selectionat in S.U.A ca mutatie mugurala din Williams si introdus dupa anul 1945.

Pomul are vigoare mijlocie, este foarte productiv si lipsit de afinitate cu gutuiul A.


Caracteristicile fructului:

Fructul este mare, greutatea medie 150 - 250 grame, de forma piriforma, colorat in rosu intens pe toata suprafata pielitei. Uneori se intalneste si fenomenul de reversibilitate a culorii, respectiv apar fructe verzi-galbui sau dungate, asemanator cu soiul de origine.

Celelalte caracteristici sunt asemanatoare cu ale soiului Williams. Se recomandă în primul rând pentru consum proaspăt.

Perioada de recoltare si consum: are loc in prima decada a lunii septembrie, iar pastrarea in depozite frigorifice poate fi prelungita cu 1-2 luni.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - decembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Favorita lui Clapp, Bosc kobak.


Păr CLAPP ROSU
Caracteristicile pomului:

Pomul este viguros, produce timpuriu.


Caracteristicile fructului:

Fructele sunt mijlocii sau mari, 180-220g. Forma regulata de para

Pulpa este galbenă, zemoasă, foarte aromată.

Perioada de recoltare: la mijloc de august.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - decembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Williams, Bosc kobak, Hardenpont.


Păr ARABITCA
Caracteristicile pomului:

Este primul soi de păr dintre soiurile de vară, care se coace deja la sfârşit de iunie.


Caracteristicile fructului:

Fructele sunt mici, cu formă specifică de pară, de culoare galben deschis.

Este foarte zemos şi aromat. Se recomandă pentru consum proaspăt.

Perioada de recoltare: sfarsit de iunie.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - noiembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Williams.


Păr PACHAM S TRIUMPH
Caracteristicile pomului:

Este pom de iarna, mediu viguros, nu este pretenţios, produce mult şi sistematic


Caracteristicile fructului:

Fructele sunt mari (200- 270 gr), tronconice, de culoare verde-galbuie acoperite cu rosu aprins pe majoritatea suprafetei.

Pulpa este alba, untoasa, cu un gust placut, dar se prabuseste la supracoacere.

Perioada de recoltare: a treia decada a lunii septembrie.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - noiembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Williams, Conference.


Păr CONFERENCE
Caracteristicile pomului:

Soi de toamna.

Pomul este de vigoare mijlocie si rodeste in principal pe ramuri scurte.


Caracteristicile fructului:

Fructele sunt mijlocii si mari, piriform alungite, asimetrice, cu gatul subtire si curbat.

Pielita este galben-verzuie, fiind acoperita pe aproape toata suprafata cu pete ruginii de diferite marimi.

Pulpa este alba, lina, fondanta, suculenta, dulce, aromata fiind de calitate foarte buna pentru masa.

Perioada de recoltare: luna septembrie, se pot depozita pana la 6 luni in locuri amenajate.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - decembrie.


Portaltoi: păr sălbatic

Polenizatori: Williams, Favorita lui Clapp.


Păr NAPOCA
Caracteristicile pomului:

Pomul este viguros, cu coroana larg conica, rara, fructifica pe tepuse si mladite.

Lastarii sunt brun-galbui cu lenticele rare, rotunde, eliptice, de culoare cenusie.

Frunzele sunt verzi-galbui, mici sau mijlocii, acuminate si involute.


Caracteristicile fructului:

Fructul este piriform, de marime mijlocie (130-140 g), foarte aspectuos.

Pielita este subtire, galbena, acoperita pe partea insorita cu o roseate sau striatiuni rosiatice.

Pulpa este de culoare alb-galbuie, fondant, suculenta, dulce, placut acidulate, fin aromata.

Perioada de recoltare: in a doua jumatate a lunii august, se pot pastra pana in 15-20 septembrie. Soiul se preteaza pentru plantatii superintensive.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - decembrie.


Portaltoi: Gutui BA 29


Păr MONIKA
Caracteristicile pomului:

Soi obtinut la I.C.P.P Pitesti-Maracineni, din incrucisarea soiurilor Santa Maria si Principe di Gonzaga, omologat in 1994.

Pomul are vigoare mijlocie, rodeste pe tepuse si burse si fructifica incepand cu anul 4 dupa plantare.

Are afinitate buna cu gutuiul.

Infloreste simultan cu soiurile Williams, Napoca si Argessis.

Soiul este autosteril si necesita polenizatori.


Caracteristicile fructului:

Fructul este piriform alungit, cu fructe de 160-180g in medie, dar ating si peste 200-250g, de culoare verde-galbui acoperita cu rosu aprins la coacere, pe 10-30% din suprafata fructului.

Pulpa este alba, de tip crocant, iar la coacerea definitiva devine fondanta.

Continutul in zahar atinge 4-5 mg% si se recomanada atat pentru consumul in stare proaspata cat si la prelucrare in suc sau nectar cu randament de cca. 67%.

Boli și dăunători: Prezinta rezistenta buna la rapan si toleranta la arsura bacteriana.

Perioada de recoltare: la sfarsitul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie.

Perioada de plantare: februarie - aprilie si octombrie - noiembrie.


Portaltoi: Gutui BA 29


Păr CURE
Caracteristicile pomului:

Pomul are vigoare mare, produce mult dar alternant.


Caracteristicile fructului:

Fructul este de marima mijlocie sau mare, piriform, uneori alungit, are pielita verde-galbuie la coacere, cu o dunga de rugina longitudinal caracteristica.

Pulpa este alb-galbuie, densa, slab parfumata, de calitate mediocră.

Perioada de recoltare: in decada a treia a lunii septembrie si prima decada a lunii octombrie. Se pastreaza pana in ianuarie-februarie.


Portaltoi: Gutui BA 29


Trandafiri

Ciumbrud Plant

Str. COLINEI, Nr. 25, CIUMBRUD, Jud. Alba
N.R.C: J01/330/2005
CUI: R017364510
Administrator: Bakk Emeric Levente
Telefon: 0258 865 188
Tel./Fax: 0258 866 111
Mobil: 0722 672 725
Mobil: 0735 191 401
E-mail: ciumbrudplant@gmail.com
Web: www.ciumbrudplant.ro
Magazin Online: www.4garden.ro